Verbaasd

 In Uncategorized

Ja soms ben ik verbaasd, verbaasd maar ook een beetje trots. Verbaasd over het feit hoeveel mensen ons inmiddels al gevonden hebben. Trots maar soms ook mezelf bevragend, hoe dan?

Als ondernemer en eigenaar van een webshop gecombineerd met een fysieke winkel probeer je mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in je product. Producten met een sterke emotionele waarde. Producten die mensen mogelijk kunnen helpen met de verwerking van hun verdriet. We bieden natuurlijk urnen en sieraden waarin we as of haar verwerken maar we doen ook onze uiterste best om een luisterend oor te bieden. Een luisterend oor voor diegene die daar behoefte aan hebben. Online via messenger of in de winkel tijdens een gesprek.

Wij worden in door nabestaanden in vertrouwen genomen. We horen vaak de weg die is gelopen naar het overlijden toe. Of het plotseling is gebeurd of dat er misschien een ziekteproces aan vooraf is gegaan.

In deze bizarre tijd krijgen wij ook nabestaanden op bezoek die iemand verloren hebben aan Covid-19. We krijgen bezoek uit heel Nederland maar ieder persoon heeft zijn of haar eigen verhaal. Maar deze Covid-19 verliezen zijn wel heel aangrijpend, en eigenlijk alle verhalen van alle nabestaanden in de afgelopen drie maanden zijn heel aangrijpend.

De wijze van afscheid nemen. Iemand wel of niet meer kunnen zien nadat ze overleden zijn. Hoe waardig kun je het afscheid maken wanneer er maar 30 personen aanwezig mogen zijn. Waar leg je de grens? Wie beslist wie wel en niet aanwezig mag zijn. Naast het verlies krijgen alle families op dit moment ook met deze vragen te maken. Vragen die beantwoord moeten worden met een tijdsdruk. Je hebt nu eenmaal geen weken de tijd om er over na te denken. Wanneer maak je de juiste beslissing? Wanneer doe je het goed?

Naar mijn mening zal iedereen ten allen tijde proberen om het goed te doen. En ik hoop heel erg dat degene die op dit moment afscheid moeten nemen van een dierbare, vooral daar mee bezig zijn. En niet met de eerder gestelde vragen…..

Ik hoop dat 1 juli de versoepeling door kunnen worden gezet echter ben ik er ook bang voor. Is het veilig genoeg. Mogen bij een afscheid dadelijk 100 personen aanwezig zijn. Stopt de vraag; wie wil ik aanwezig laten zijn en wie niet? Om die versoepeling te laten gebeuren moeten we de richtlijnen van het RIVM en de Nederlands Regering volgen. Alleen wanneer we dat doen, kunnen we Corona samen de baas worden.

Ik hoop nog veel nabestaanden te mogen helpen en naar ze mag luisteren als ze ons een bezoek brengen. Dat nabestaanden een stapje verder komen in hun rouwproces, dat je de ruimte en tijd hebt om te rouwen.

Lieve groet,

Marie-Louise
Recent Posts
0